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Submitted: 1/27/98 Agency: Operations 
  Citations: State Plan 601.81; 601.83  

Subject: Adult Leaves Household Prior to Application  

An applicant household informs the CAO that it wishes to have its income computed for either 
the 12-months or 90-days before the date of application. The CAO is told that an adult lived in 
the household for a part of the 12-month or 90-day period but is not a household member at the 
time of the application. Should this person be counted as a household member when matching 
family size to annual income? Should this person's income be counted in determining the 
household's annual income?  

 
Response By: C. Harvey 3/5/98 

The answer to both of your questions is no. The General Eligibility Requirements cited in the 
LIHEAP State Plan in Section 601.31 focus on the household as it exists at the time of 
application. Since the adult in question is not a member of the applicant household exclude that 
person when determining household size. Also, Section 601.81 advises that only the gross 
income of household members is counted. Since the adult in question is not a household member 
at the time of application exclude his income.  
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