
Policy Clarifications – Medicaid – All 

PMA-17941-304 

Submitted: 03/16 
Agency: CAOs  
 

Subject: Application Date for Family Planning Services (FPS)  
 
Question:  What date should the CAO use as the application date when a COMPASS application for 
FPS is submitted by a Medical Assistance (MA) provider?   

 
Response By: Division of Health Services Date: 3/29/16 

 

Per OPS 150702, the begin date for FPS applications is the earlier of the application date or date of first 

admission or treatment. When an MA provider submits a COMPASS application that includes the date of 

first admission or treatment, this date will be used as the application date.  

Per MAHB Section 304.14, the CAO must use the application date when deciding whether someone is 

eligible for MA including FPS.  

The application date is one of the following: 

 The date when the CAO gets and stamps a signed application form. 

 The earliest date the application is signed by the applicant if it is submitted by an 

MA provider or at any site chosen by the DHS. 

 The date when a COMPASS application is submitted online. 

 The date of first admission or treatment if the COMPASS application is submitted 

by an MA provider. 

REMINDER: The application date rules above apply to all MA programs, with the exception of Long Term 

Care applications and Home and Community Based Services applications. 

 

 

 

 


